Amb el lema «Community over Commercialization» les institucions de recerca celebraren la Setmana de l’Acces Obert 2023. A la UV, el Servei de Biblioteques i Documentació  va oferir una Jornada sobre Ciència Oberta  per tal de destacar les diferents accions que es duen a terme en pro de la Ciència Oberta. Aquesta Jornada a més va servir com a marc per tal de presentar el nou Portal de Producció Científica de la UV.

Ací podeu consultar les presentacions i el detall de les iniciatives:

 

Entrevistes al personal investigador

La Biblioteca de Ciències Socials «Gregori Maians» amb motiu de la Setmana Internacional de l’Accés Obert ha recollit l’opinió d’investigadors de les Facultats d’Economia, Dret i Ciències Socials de la Universitat de València.

El tema d’aquest any és «La comunitat davant la comercialització», que pretén fomentar una conversa honesta sobre els plantejaments de la ciència oberta que volen prioritzar els  interessos del públic i de la comunitat acadèmica.

Per això s’han realitzat una sèrie d’entrevistes, plantejant les preguntes següents:

  • La publicació acadèmica està en mans d’unes quantes empreses privades que obtenen beneficis extrems i a més a més, no està controlada pels investigadors. Quin cost comporta aquesta situació?
  • Hi ha opcions per utilitzar infraestructures controlades per la comunitat acadèmica (repositoris, plataformes de publicació obertes, revistes diamant editades per acadèmics). Les coneixes i utilitzes?
  • Com podem canviar les tendències existents cap a lús d’aquestes opcions comunitàries?

Anima’t a conèixer l’opinió dels nostres investigadors i investigadores. 

Francisco Puig Blanco
Catedràtic d'universitat
Francisco Puig Blanco
"Sería importante que en los criterios de acreditación se valorara también esa visión más social, más romántica de la ciencia"
Ana Ibáñez Escribano
Titular d'Universitat
Ana Ibáñez Escribano
"Es dinero público que se están llevando cuatro grandes empresas y las estamos alimentando con trabajo que hacemos los investigadores"
Pilar Soriano Felipe
Titular d'universitat
"Pense que sobretot és un cost a nivell de societat, perquè no hem d’oblidar-nos que tots els diners que la universitat paga al final venen de fons públics, de tots i de totes"
J.R. de Verda y Beamonte
Catedràtic d'universitat i Dir revista OA
"En realidad, al investigador le interesa publicar en abierto, pues esto asegura una mayor difusión de sus trabajos y un mayor número de citas, lo que es importante en orden a acreditar su impacto"
Óscar Llopis Córcoles
Titular d'universitat
Oscar Llopis Corcoles
"Al final se está denigrando todo el sistema de ciencia y estamos haciendo que la credibilidad científica acabe por disminuir"
Manuel Verdú Henares
Investigador en formació
"Estamos hablando de tener que pagar tasas elevadas para poder difundir el conocimiento que estamos generando"
Tomás González Cruz
Titular d'universitat
"La mayor parte de los investigadores cuando vamos a buscar información bibliográfica ¿qué estamos haciendo? ir al sistema más abierto que existe"
Alfonso Díez Minguela
Titular d'universitat i Editor revista OA
Alfonso Diez Minguela
"Como editor creo que muchas de estas revistas [de pago por publicar] están en asociaciones o son financiadas por asociaciones o por fundaciones que podrían dar el paso para que su revista saliera del grupo [editorial]"
Ángela Medina Calvo
Investigador en formació
Ángela Medina Calvo
"El interés de las revistas que gestionan los propios académicos y académicas es distinto de las más corporativistas privadas, de carácter mercantil, ahí ya empiezas a notar diferencias"
Juan Antonio Rodríguez del Pino
Titular d'universitat
Juan Rodríguez del Pino
"Si no tens un projecte que tinga inclòs eixe cost, pot suposar una despesa que no pots assumir i que has de pagar dels teus fons personals"
Guillermo Palao Moreno
Catedràtic d'universitat i Dir revista OA
Guillermo Palao Moreno
"La inquietud y el empuje de los propios investigadores, sociedades académicas y universidades, así como los cambios incorporados por la Ley de la Ciencia, han fomentado este tipo de publicaciones accesibles y un mayor nivel de colaboración"
José Emilio Farinós Viñas
Titular d'universitat
Emilio Farinos
"Es necesario que las agencias de acreditación y evaluación mediten qué quieren hacer y cómo lo van a hacer porque si no, y es lo que todo el mundo conoce, el mercado editorial reacciona"
Andrés Boix Palop
Titular d'universitat
Andres Boix Palop
"És directament vergonyós i s’ha d’acabar, i crec que hi ha una conciència generalitzada al món acadèmic que creu que no hi ha una funció real positiva per a l’acadèmia d’aquestes editorials"