On Publicar i On No Publicar, bones pràctiques en ciència oberta dins el projecte “Fit-Forthem”

L’aliança Fit-Forthem, en la qual participa la Universitat de València, reuneix a 7 universitats europees, i té com a objectiu promoure accions d’I+D+I, gestió de la recerca, promoure la co-creació de ciència i reduir les desigualtats entre els països membres mitjançant una política de compartir bones pràctiques i recursos.

El SBD participa en una de les línies de treball del projecte, la promoció de la ciència oberta, i és precisament dins aquesta línia on s’ha identificat el servei de suport a la investigació “On publicar” i “On no publicar” com un exemple de bona pràctica en el camp de la ciència oberta.

El servei es descriu al projecte com una eina de suport en el procés de selecció de revistes, incidint en el seu valor per oferir informació sobre les polítiques d’accés obert, les taxes APC, els descomptes i acords que ofereixen les revistes, o la detecció de possibles fraus en revistes en obert.

La possibilitat de reproducibilitat i l’impacte entre els nostres investigadors, han estat clau per tal d’identicar aquestos serveis com a bones pràctiques que altres universitats poden desenvolupar.

Les bones pràctiques a les universitats «Fit-Forthem» es recopilaran a un llibre que s’editarà en acabar el període establert per a l’aliança.

Actualització de l’eina On Publicar per als investigadors de Ciències Socials

Actualització de l’eina On Publicar per als investigadors de Ciències Socials

L’eina On publicar destinada als investigadors de Ciències Socials, s’ofereix ja actualitzada amb la informació corresponent als JCR 2020.

La publicació en accés obert requereix normalment de l’abonament d’unes taxes APC (Article Process Charges). En l’eina On Publicar, l’investigador trobarà informació que el pot ajudar en el procés de selecció d’una revista: factor d’impacte, quartil i posició dins de la categoria dels JCR. Així mateix, indiquem si la revista exigeix o no el pagament d’APC o si aquest pagament està finançat en càrrec als acords transformatius subscrits per la Universitat de València. S’indica també la política d’autoarxiu de la revista.

Qualsevol dubte sobre «On publicar» podeu adreçar-lo a La Biblioteca Respon.

Actualitzat el «On publicar» en Ciències de la Salut

L’eina «On publicar» destinada als investigadors de Ciències de la Salut, s’ofereix ja actualitzada amb la informació corresponent al JCR 2020.

«On publicar» ofereix al personal investigador tota la informació necessària per a triar la publicació més adient, segons els criteris d’avaluació de la investigació en Salut (sexennis i acreditació) i les imposicions del finançament (polítiques d’accés obert de les revistes).

A més, aquesta nova actualització inclou tota la informació referida als acords transformatius signats per la UV, i es destaquen també aquelles revistes que no cobren taxes APC per altre tipus de convenis (amb societats mèdiques, etc.). D’aquesta manera, el personal investigador pot decidir on publicar, no només tenint en compte criteris de qualitat, sinó també, de descomptes parcials o totals en les taxes APC.

Qualsevol dubte sobre «On publicar» podeu adreçar-lo a La Biblioteca Respon.

Acord per a la publicació d’articles en accés obert amb ACS

Si ets investigador de l’àrea de Química i àrees afins i vols difondre en accés obert els resultats de les teues recerques, aquest acord, signat per CRUE-Universitats Espanyoles i CSIC amb l’editorial American Chemical Society (ACS), de quatre anys de durada, t’interessa.

Podràs publicar les teues investigacions en accés obert sense cost en les revistes híbrides i gold (fully open Access) del seu catàleg.

Veure les condicions específiques de l’acord açí

Formacions sobre Web of Science i Scopus

Formacions sobre Web of Science i Scopus

FECYT, Clarivate i Elsevier han planificat el calendari de formació en línia del segon semestre de 2021 per a les bases de dades de Web of Science i Scopus. Aquest nou cicle de formació s’impartirà en espanyol i serà gratuït.

Les tres institucions han ampliat aquesta formació en línia dirigida a tota mena d’estudiants, alumnes, investigadors i qualsevol altre usuari que pertanga a una institució d’I+D+i espanyola.

A més, l’oferta formativa en línia contempla tallers de WoS dirigits exclusivament a responsables, administradors i bibliotecaris dels centres que formen part de la llicència nacional de Web of Science.

Quant a Scopus, FECYT i Elsevier han acordat mantindre la formació en línia d’una setmana (al desembre), mentre que a l’octubre se celebraran 10 jornades temàtiques i independents de Scopus, totes dues dirigides a estudiants, alumnes, investigadors i qualsevol altre usuari que pertanga a una institució d’I+D+i espanyola, adscrita a la llicència nacional de WoS o Scopus.

El calendari de la formació del segon semestre de 2021 està disponible en la web de Recursos Científicos de FECYT.

ANECA: procediment i criteris per a acreditar-se a titularitat i càtedra

ANECA: procediment i criteris per a acreditar-se a titularitat i càtedra

El Programa ACADEMIA i el desenvolupament dels criteris d’acreditació dels seus Comités d’avaluació centren una nova edició de #ConversacionesConAneca programada per als dies 15 i 16 de juliol amb participació oberta a totes les persones interessades a través del canal ANECAtv, en YouTube.

En aquesta ocasió, #ConversacionesConAneca sobre el programa ACADEMIA es desdoblega en una edició múltiple amb cinc sessions, cadascuna d’elles dedicada al procediment i els criteris per a acreditar-se a titularitat i càtedra en una àrea de coneixement.

Les sessions quedaran gravades.

 • Ciències de la Salut: 15/07/21, 09-11 hores
 • Ciències: 15/07/21, 11.30-14.30 hores
 • Enginyeria i Arquitectura: 15/07/21, 16-18 hores
 • Ciències Socials i Jurídiques: 16/07/21, 09-11 hores
 • Art i Humanitats: 16/07/21, 11.30-13.30 hores

Més informació en ANECA .

Ja està disponible el JCR 2020, amb moltes novetats

El 30 de juny l’empresa Clarivate ha fet pública la nova edició de JCR, corresponent a 2020.

Aquesta edició aporta moltes novetats, tant de forma (nova pàgina d’accés, gràfics més acurats, eliminació dels títols duplicats de revista quan estan en diferents edicions de JCR) com de contingut, amb la inclusió de totes les revistes presentes a Web of Science, tinguen o no factor d’impacte (incloent-hi aquelles que estan indexades a ESCI), i la creació d’una nova mètrica, el Journal Citation Indicator (JCI). Aquesta mètrica es calcula per a totes les revistes presents a Web of Science, d’acord amb el Category Normalized Citation Impact (CNCI), o factor d’impacte normalitzat, dels tres anys precedents.

A més, a partir de 2020 JCR pren com a data de referència per sumar les cites, la d’Early Access de l’article, i no la data definitiva de publicació.

L’accés a la nova edició de JCR està disponible al nostre catàleg, i totes les dades estaran prompte disponibles a l’eina «On publicar«.

Actualització de l’eina On publicar: investigadors de Ciències

La Biblioteca de Ciències ha actualitzat l’eina On publicar: investigadors de Ciències, amb el llistat de les revistes de l’àrea de Ciències , incloses en els acords transformatius subscrits per la Universitat de València amb les editorials Elsevier, SpringerWiley i Cambridge University Press (veure condiciones específiques de cada editorial), per a publicar en obert els seus resultats d’investigació.

Els títols es classifiquen per categories JCR i, a més, s’inclouen els seus quartils, posicions en altres categories i Factor d’Impacte 2019.

Esperem que aquesta informació us siga d’utilitat.

Scopus: formació en línia

Scopus: formació en línia

FECYT, juntament amb Elsevier, posa a la disposició de la comunitat científica i investigadora un mòdul de formació en línia sobre Scopus.

 • 7 de juny – 10.30 a 12.00    Scopus: Introducción y búsqueda por materia
 • 7 de juny – 15.30 a 17.00    Scopus: Perfiles de autor
 • 8 de juny – 10.30 a 12.00    Scopus: Métricas
 • 8 de juny – 15.30 a 17.00    Scopus: Perspectiva institucional/Más allá de Scopus
 • 9 de juny – 10.30 a 12.00    Scopus: Perfiles de autor
 • 9 de juny – 15.30 a 12.00    Scopus: Introducción y búsqueda por materia
 • 10 de juny – 10.30 a 12.00  Scopus: Perspectiva institucional/Más allá de Scopus
 • 10 de juny – 15.30 a 17.00  Scopus: Métricas
 • 11 de juny – 10.30 a 12.00  Scopus: Presentación de Scopus LibGuide / Preguntas & Respuestas

Com inscriure’m en les jornades online sobre Scopus?

Més informació en FECYT: formació online

Ja està disponible el SJR 2020

Ja es pot consultar l’edició 2020 del rànking Scimago Journal Rank (SJR). El SJR és el rànking elaborat mitjançant l’anàlisi de les revistes indexades a la base de dades Scopus.

En aquest nova edició, Espanya ocupa la posició 11 del rànking de països, amb un total de 1628362 documents, una mitjana de 19.98 cites per document, i un índex H de 1010. Les revistes espanyoles més citades són European Journal of Psychology Applied to Legal Context (Q1, SJR 2.021), International Journal of Clinical and Health Psychology (Q1, SJR 1.578) i la Revista Matemàtica Iberoamericana (Q1, SJR 1.569).

Per a buscar els indicis de qualitat d’una revista al SJR, pots consultar la nostra guia SJR: com trobar l’index de qualitat al Portal de Suport a la Investigació.

« Siguientes entradas
Traduce »