Actualització de la Journal Master List de Clarivate

En la seua darrera actualització, Clarivate ha eliminat 83 revistes de la seua Master Journal List

Clarivate actualitza mensualment la Master Journal List de títols inclosos en Web of Science. Va eliminar 83 revistes dels seus índexs al març, segons una publicació de blog de Nandita Quaderi, editora en cap i vicepresidenta de Web of Science, per no complir amb 24 criteris de qualitat , com a revisió adequada per iguals, cites apropiades i contingut que siga rellevant per a l’abast declarat de la revista.

Llevar una revista de Web of Science significa que Clarivate ja no indexarà els seus articles, no comptarà les seues cites ni li donarà al títol un factor d’impacte.

De les 83 revistes eliminades, 19 son de l’editorial Hindawi. Pots ampliar informació i consultar la llista completa de títols eliminats en la pàgina de Retraction Watch.

 

Futurs canvis en Journal Citation Reports per a 2024

Segons la decisió tomada el juliol de 2022 d’ampliar el Journal Impact Factor (JIF) a totes les revistes de la Web of Science Core Collection a partir de juny de 2023, per primera vegada les revistes de revistes de l’Arts and Humanities Citation Index (AHCI) i del multidisciplinar Emerging Sources Citation Index (ESCI) rebran un JIF.

A aquesta decisió cal afegir el fet que l’índex d’impacte comptarà només amb un decimal, no amb tres, el que proporcionarà un major equilibri entre les revistes de diferents disciplines.

De moment, aquest 2023 se suggereix donar classificacions per categories i assignant quartils JIF només per a les revistes indexades en el Science Citation Index Expanded (SCIE) i el Social Sciences Citation Index (SSCI).

Per a més informació, pots consultar la notícia en IWETEL

https://universoabierto.org/2023/03/13/futuros-cambios-en-el-journal-citation-reports-para-2024/

Per a saber com calcular els quartils, pots consultar aquesta pàgina de suport de Clarivate:

https://support.clarivate.com/ScientificandAcademicResearch/s/article/Journal-Citation-Reports-Quartile-rankings-and-other-metrics?language=en_US

3rd Open Science Train the Trainer Bootcamp

OpenAire organitza el 3rd Open Science Train the Trainer Bootcamp durant els dies 22-26 de Maig de 2023.

En aquesta ocasió, el bootcamp tractarà el tema de la gestió de dades d’investigació, l’accés obert i la ciència oberta.

La formació serà en línia I les sessions tindran una duració de 3 hores en horari de matí, però caldrà dedicar més temps per la vesprada per a revisar els materials, realitzar les tasques, preparar les presentacions, etc.

Tota la informació i l’enllaç per a inscriure’s es troba a:

https://www.openaire.eu/3rd-open-science-train-the-trainer-bootcamp

Webinars Elsevier sobre la gestió de dades d’investigació

Els pròxims dies 9, 16 i 23 de març, Elsevier organitza uns webinars sobre la gestió de dades d’investigació i el seu impacte. Les sessions serán en anglés i cal inscriure’s prèviament.

L’accés per a registrar-se i tota la informació sobre els webinars es trova al següent enllaç:

https://www.elsevier.com/en-gb/solutions/pure/rdm-strategy-to-impact

El passat 16 de febrer, la FECYT va fer una sessió informativa en línia explicant les novetats de la VIII edició de l’avaluació de revistes científiques espanyoles. Aquesta convocatòria incorpora novetats tant respecte als indicadors com al mateix procés de selecció.

L’encarregada de donar el seminari va ser Mª Ángeles Coslado, responsable del procés d’avaluació. La presentació i el vídeo de la sessió ja es poden consultar a la web de la FECYT:

Demà dimarts, 17 de gener de 2023, en el seu espai “Conversaciones con ANECA”, i mitjançant  el seu canal de YouTube ANECAtv, l’agència ha programat quatre sessions per a explicar els criteris específics de la nova convocatòria de sexennis 2022. Qualsevol dubte o qüestió es pot formular mitjançant el xat de la sessió.

L’horari és el següent:

 • De 9:00 a 11:00h: comités 9, 10 i 11
 • De 12:00 a 14:00h: comités 7.1, 7.2 i 8
 • De 16:00 a 18:00h: comités 1, 3, 4 i 5
 • De 19:00 a 21:00h: comités 6.1, 6.2, 6.3 i 2

Per a més informació, consulteu la notícia a la pàgina d’ANECA

El 5 de gener ha eixit publicada al BOE la resolució de la Secretaria General de Universidades que informa de la convocatòria per a solicitar l’avaluació de l’activitat investigadora:

 • Qui pot demanar-la? Els professors i investigadors funcionaris de carrera així com el professorat i personal investigador contractat.
 • Quan? El termini per a demanar el/s sexenni/s d’investigació comença el 16 de gener i acaba el 6 de febrer de 2023.
 • On? Tots els tràmits han de realitzar-se a la seu electrònica d’ANECA 
 • Quins són els criteris d’avaluació? Publicats al BOE el 21 de novembre de 2022.

Tota la informació sobre la convocatòria de sexennis la podeu trobar a l’apartat d’acreditació i avaluació, i per a qualsevol consulta, podeu adreçar-vos a La Biblioteca Respon.

S’ha publicat al BOE la Resolución de 21 de diciembre de 2022, de la Comisión Nacional Evaluadora de la Actividad Investigadora, por la que se publican los criterios específicos aprobados para cada uno de los campos de evaluación.

Novetats destacades

Desapareix el paràgraf en el qual la CNEAI assumia que la inclusió de revistes en posicions destacades en índexs internacionals era garantia de que els continguts publicats en una determinada revista hauran de tindre suficient qualitat.

Ara, “se presupone que su aparición en posiciones destacadas de dichos índices internacionales es garantía de que los contenidos que en ellas aparecen tienen suficiente calidad, si bien el mero hecho de la indexación no tiene por qué ser el único criterio que determine la evaluación positiva de un trabajo aparecido en tal publicación, que dependerá del contenido científico, tal como lo ha señalado el Tribunal Supremo en sentencias de 16 de julio de 2020, recurso de casación núm. 2719/2018 y de 12 de junio de 2018, recurso de casación núm. 1281/2017, cuando afirma: «es el trabajo –la aportación– no la publicación el que ha de valorarse en función de si contribuye o no al progreso del conocimiento, si es o no innovador y creativo o meramente aplicativo o divulgador», añadiendo seguidamente que las aportaciones presentadas no pueden dejar de examinarse por el hecho de que no se publiquen en revistas indexadas en listados internacionales”. 

Novetats en l’apartat «I. Criterios para todos los campos«. Nova definició del que és una publicació indexada.

“Entre otros posibles criterios, se considerará que una publicación está debidamente indexada cuando disponga de los siguientes elementos: tener identificados a sus comités editoriales y científicos; contener trabajos inéditos; instruir a las/os autoras/es acerca de la formalización del trabajo para su publicación; que los trabajos se acompañen de un resumen, con palabras clave; que la publicación de la revista se realice de forma periódica; que exista un consejo asesor formado por profesionales y personas expertas, sin vinculación con la revista o editorial, para revisión de los manuscritos remitidos, razonando en un informe correspondiente su admisión o rechazo; que el medio de publicación sea utilizado por la comunidad científica, tal y como se especifica en el punto B del Apéndice de la presente resolución”.

Des de la Biblioteca us recordem que una revista indexada és una publicació periòdica d’investigació que denota alta qualitat i ha sigut llistada en alguna base de dades/índex/repertori de consulta mundial. El que defineixen ací és una revista científica amb criteris bàsics de qualitat editorial.

D’altra banda, es continua exigint que els articles estiguen publicats en la seua versió en paper si la revista disposa de tots dos formats, paper i electrònic. No bastarà que estiga ja publicat en línia, ni fins i tot tenint DOI.

També es defineix què és una investigació multidisciplinar: «Se entenderá por investigación multidisciplinar aquella que implica la utilización de los conocimientos de varias disciplinas”.

Hi pot haver, a més, canvis en els criteris de cadascun dels camps. Contacta amb la teua Biblioteca si vols informació específica sobre les novetats en el teu camp.

 

El 20 de desembre ANECA va fer públics els nous criteris d’acreditació per a Professors Titulars i Catedràtics en Ciències de la Salut. Els nous criteris s’adrecen a afavorir la carrera acadèmica del personal clínic, i comporten algunes modificacions importants respecte als criteris vigents fins ara:

 • Deixen de tindre efecte els tercils com a mètrica en JCR
 • Es valoren totes les revisions sistemàtiques, i els casos clínics s’estudiaran individualment
 • Es valoren positivament totes les publicacions a JCR, tant per a revistes de la SCIE com de la SSCI
 • Augmenta el nombre d’autors d’una publicació amb multiautoría (13)…

Els nous criteris entraran vigor al gener de 2023, i es poden consultar ja a la web d’ANECA.

« Entradas anteriores

© 2023

Tema por Anders NorenArriba ↑

Traduce »