Clarivate acaba de fer públics els JCR corresponents a 2021. Les dades de les revistes en aquesta edició mostren variacions considerables respecte a edicions anteriors, a causa de dos factors:

 • En primer lloc, per primera vegada es comptabilitzen els articles en Early Access Content com a ítems citables. Els Early Access Content són treballs revisats i publicats, però encara sense volum ni número de la revista assignats. El fet de considerar aquests treballs, en augment des de 2017 a Web of Science, com a articles citables, ha modificat els JIF de les revistes que els publiquen.
 • A més, aquesta edició ens mostra també uns JIF disparats a moltes revistes de l’àmbit de la Salut, ates que per primera vegada recopila les cites de 2020 i, per tant, reflecteix la hiperproducció científica que vam viure motivada per la pandèmia (The Lancet, número 1 a la categoria MEDICINE, GENERAL & INTERNAL, mostra el major IF: 202.731 ) Aquesta circumstància afecta també a altres categories de JCR, com ara les d’Economia (on els JIF pugen fins  a 10 punts a algunes revistes), Agricultura, etc.

En total, aquesta nova edició incorpora més de 21000 revistes, i només ha suprimit 5, per tal de garantir la integritat dels informes.

Des del Servei de Biblioteques, treballem per actualitzar el més prompte possible la nostra eina On Publicar per oferir les noves dades dels JCR.

Al nostre Portal de Suport a la Investigació ja es pot consultar l’actualització de l’eina «On no publicar«, una recopilació de fraus editorials documentats a Ciències Biomèdiques.

L’actualització de 2022 ofereix 45 títols nous que no s’havien detectat fins ara, provenients de les llistes negres en obert que s’actualitzen ( Beall i Kscien) i de la bibliografia especialitzada.

L’eina, a més d’oferir una recopilació d’aquests fraus, ens permet fer un seguiment del comportament de les anomenades revistes depredadores i els seus editors, mitjançant l’anàlisi dels seus indicis de qualitat, i dels canvis que detectem en noms, URL, ISSN, etc.

Per a qualsevol consulta sobre fraus editorials, podeu escrivir-nos a La Biblioteca Respon.

En commemoració del seu 75 aniversari, ACM (Association for Computing Machinery), la societat de computació educativa i científica més gran del món, ha anunciat que els 50 primers anys de les seves publicacions, des de 1951 fins a finals de 2000, estaran disponibles en obert i gratuïtament juntament amb materials relacionats i complementaris (conjunts de dades, programari, diapositives, enregistraments d’àudio i vídeos).

Amb aquest anunci, l’editorial “expressa el seu compromís amb la publicació d’accés obert i representa una altra fita en la seva transició cap a l’accés obert total en els pròxims cinc anys”

Més informació: https://links.uv.es/bs61lr8

ANECA acaba de fer públiques al seu butlletí ANECA al día  les estadístiques generals referides a la resolució de la convocatòria de sexennis. Algunes dades interessants:

 • El camp amb més sol·licituds presentades ha estat el camp 4 de Ciències Biomèdiques (1977). D’aquestes s’han aprovat 1665 sexennis, més d’un 97%.
 • Els camps amb un major percentatge de sexennis concedits han sigut els camps de ciències bàsiques i biomèdiques (1-Matemàtiques, 2-Química, 3-Biologia Cel·lular i Molecular, 4-Ciències Biomèdiques, 5-Ciències de la Naturalesa, 6.1- Tecnologies Mecàniques i de la Producció) , el camp 7 de Ciències Socials, Polítiques, del Comportament i Estudis de Gènere, i el camp 11 de Filosofia, Filologia i Lingüística.
 • En total, s’ha concedit 6918 sexennis a homes i 4986 a dones.

Des de les biblioteques, estem comprovant que alguns Comités han penalitzat les publicacions a determinades revistes, i altres no. Ens agradaria molt rebre el feedback del nostre personal investigador, per poder entendre millor els criteris aplicats als diferents camps i assessorar millor els nostres usuaris.

Podeu escriure-nos a La Biblioteca Respon.

SCImago Research Group acaba de publicar els indicadors SJR corresponents a 2021. Es poden consultar a l’adreça scimagojr.com

Globalment, són 27.339 fonts les arreplegades en SJR, un descens notable respecte a 2020 (34.169). Aquest descens s’ha produit en la tipologia Conferences and Proceedings mentre que el nombre de revistes baixa lleugerament (-140 títols). D’altra banda, Espanya compta amb 700 revistes en 2021 (696 en 2020).

  2020 2021
All Types 34169 27339
Journals 26496 26356
Book Series 672 545
Conferences & Proceedings 6709 169
Trade Journals 291 269

 

El proper divendres 6 de maig, a les 15.00h (hora espanyola), tindrà lloc el webinar en anglés sobre revistes depredadores a càrrec de Franca Deriu i Andrea Manca, de la Universitat de Sassari. Es tractarà el problema que suposa, per al concepte d’Accés Obert i per al prestigi de les revistes que publiquen en OA, l’aparició d’aquest tipus de publicacions, que obvien els controls de qualitat o la revisió per experts.

Per a inscriure’s, cal accedir al següent enllaç:

https://links.uv.es/2KPpr4c

El proper 10 de maig a les 10:00h (hora peninsular) es celebrarà un webinar en anglés sobre accés obert dirigit a autors/investigadors. Es tractaran diversos temes:

 • Beneficis de la publicació en OA
 • Impacte de publicar en OA
 • Opcions de finançament (APCs)

El webinar romandrà gravat, però caldrà registrar-se per a rebre l’enllaç a la gravació.

Aquest és el link per a registrar-se en el webinar:

https://links.uv.es/9PYaKON

FECYT, juntament amb Clarivate, ha organitzat el I Cicle de formació en línia de la base de dades Web of Science (WoS) que tindrà lloc entre el 7 i el 25 de març de 2022 en horari de matí i amb algunes sessions que es repetiran en horari de vesprada.

És un cicle formatiu articulat en 4 mòduls –15 sessions de 75min. – dirigits a tot tipus d’usuaris que abastaran diferents solucions de la Web of Science sobre:

 • Examinar el panorama de la investigació
 • Publicar en la revista adequada
 • Crear el teu perfil d’investigador
 • Avaluar la producció de les institucions

Les formacions podran seguir-se mitjançant l’eina Webex. Les jornades seran gravades i al cap d’unes setmanes podrà consultar-se el vídeo de la sessió, així com accedir al material de la formació, que estarà disponible en la web de FECYT l’endemà de la celebració de la jornada.

El termini d’inscripció a aquests cursos ja es troba obert. És imprescindible registrar-se amb un email institucional. Les inscripcions amb emails comercials seran automàticament rebutjades. No oblides inscriure’t amb les teues dades personals correctes, ja que seran les dades que apareixeran en el  certificat d’assistència, el qual es genera automàticament una sola vegada i recollirà totes les sessions formatives de l’I Cicle de Formació, a les quals s’ha assistit i participat activament, responent als qüestionaris plantejats durant les sessions.

Una vegada inscrit, rebras un correu de confirmació amb l’enllaç que cal utilitzar per a accedir al curs. Aquest enllaç és únic per a cada usuari. Si no reps aquest mail, consulta la  safata de correu no desitjat o SPAM.

 

La revista Psicológica ha sigut rellançada com a revista d’accés obert diamant i publicarà els seus articles exclusivament en DIGITAL.CSIC, repositori institucional del Consell Superior d’Investigacions Científiques. 

Fundada en 1980 en la Universitat de València, va esdevindre la revista senyera de la Societat Espanyola de Psicologia Experimental (SEPEX). Des de 1998 ha sigut una revista electrònica d’accés obert. 

Les revistes d’accés obert diamant no cobren als lectors ni als autors, sinó que disposen de fons externs provinents d’institucions acadèmiques i/o societats científiques. 

Psicologica està financiada per la Universitat de València i per SEPEX i la implementació  del model de publicació i revisió per parells de la revista compta amb el suport de l’organització Open Scholar i el programari OPRM. 

La Universitat de València participa en l’acord transformatiu Springer Nature – CRUE – CSIC, pel qual es finança la publicació d’articles en accés obert sense cost addicional per al autor.

Springer Nature organitza un taller informatiu per a autors:


Data: dimarts 15 de març de 2022
Hora: 12.00 – 13.00 hores (hora peninsular)

URL de registre

 

Contingut del taller

Introducció

Elegibilitat de l’article després de l’aprovació editorial.

Elegibilitat de l’autor.

Aceptació institucional.

La notificació d’incidències i/o consultes en el procés de publicació:

 • El departament designat per la seua institució.
 • oa.verification@springernature.com

 

 

« Entradas anteriores
Traduce »