El nou cercador Dataset Search, desenvolupat per Google, permet accedir a conjunts de dades disponibles en múltiples repositoris de la xarxa. L’objectiu és facilitar l’accés a la informació científica a investigadors i periodistes des d’una única interfície. Actualment aquesta eina es troba en fase beta.

Aquesta plataforma, que funciona de manera similar a Google Acadèmic, extreu la informació procedent de bases de dades d’editors, llocs web especialitzats, biblioteques digitals i pàgines web personals dels autors. El cercador permet fer cerques de conjunts de dades en ciències naturals, ciències socials, dades governamentals i dades proporcionades per agències de notícies. En un futur s’inclouran també noves disciplines.

Val a dir que aquest nou motor de cerca es basa en estàndards de metadades com schema.org per a la descripció dels conjunts de dades. D’aquesta manera, les institucions que publiquen les dades en accés obert poden recuperar i unificar la informació de desenes de milers de repositoris. D’altra banda, el cercador ofereix als científics una manera de mostrar l’impacte del seu treball mitjançant les cites de conjunts de dades que han produït.

Per a més informació, podeu consultar el lloc web del Dataset Search.

Entrada publicada per l’Observatori de la Recerca.