La Comissió Europea ha presentat l’estructura de govern i el nou portal European Open Science Cloud (EOSC). L’objectiu d’aquest gran projecte tecnològic europeu és proveir als investigadors d’un entorn segur per guardar, gestionar, analitzar i reutilitzar dades d’investigació amb finalitats de recerca, innovació i formació. Aquest projecte suposa un repte enorme a l’hora d’interconnectar les infraestructures, proveir el maquinari i programari necessari i, a més, implicar els investigadors i les institucions científiques.

Aquest portal representa un punt d’entrada universal amb capacitat per donar servei a 1,7 milions d’investigadors i a 70 milions de professionals en ciència, tecnologia, humanitats i ciències socials. Els usuaris del portal podran accedir a un volum creixent de dades obertes i altres recursos provinents d’infraestructures de recerca d’arreu d’Europa.

L’EOSC és el resultat col·lectiu de la integració i consolidació progressiva de diverses iniciatives europees d’aquest àmbit. El llançament actual, que permet accedir als primers conjunts de serveis i recursos, és un pas important per completar el portal en els pròxims 2 o 3 anys. Per desenvolupar les funcions bàsiques del portal, el programa Horizon 2020 hi ha destinat 600 milions d’euros.

L’estructura de govern del portal està integrada per un consell executiu, un consell d’administració i un fòrum de debat. Aquesta estructura s’encarregarà d’elaborar els plans estratègics, els plans de treball anuals i les normes de participació.

Per a més informació, podeu consultar el portal EOSC, així com la notícia publicada per la Comissió Europea.

Notícia del Portal de l’Observatori de la Recerca