thomas-lefebvre-3950Els autors són sens dubte els més indicats per a promoure la seua pròpia recerca ja que la coneixen des de dins, saben què persones poden estar interessades en ella i els llocs per a maximitzar l’audiència potencial. Així i tot, amb un nombre cada vegada major de publicacions per any, és important que els investigadors coneguen com promoure la seua recerca amb la major efectivitat.
En aquest article presentem set suggeriments per a ajudar-te a incrementar la teua audiència i impacte. Pertanyen a dues categories: xarxes i identitat digital d’una banda, i compartir els resultats de la teua recerca per l’altre. Ambdues són importants en l’entorn acadèmic actual i poden ajudar a donar-te un avantatge competitiu en augmentar el potencial de la teua recerca.

1. Diposita els articles en el repositori institucional RODERIC

Molts investigadors desconeixen que dipositar les versions preprint o postprint dels seus articles és perfectament compatible amb les polítiques editorials en la majoria dels casos. Es pot utilitzar Sherpa/Romeo per a comprovar les polítiques editorials de les revistes internacionals i Dulcinea per a les nacionals, i després pujar una versió del teu treball a RODERIC, el repositori de la UV. Si no estàs segur de com fer-ho, consulta la guia de dipòsit d’articles que hem elaborat. A més, dipositant en RODERIC, els teus documents indexaran de forma automàtica en Google Acadèmic, proporcionant-te més visibilitat i cites, i obtindràs un Perfil RODERIC amb estadístiques de descàrregues dels teus documents.

2. Crea un perfil de Google Acadèmic per al seguiment de les teues cites

A més de tenir funcions útils com les cerques guardades i la configuració d’alertes de nous continguts, si cregues un perfil de Google Acadèmic pots realitzar un seguiment de les cites de les seues publicacions de forma automàtica i gratuïta, alhora que augmenta la teua visibilitat en les cerques. Google Acadèmic actualitza el seu perfil periòdicament amb noves cites i quan es publiquen nous articles, i proporciona mètriques addicionals com l’índex h. Pots consultar la nostra guia per a crear el teu perfil en Google Acadèmic.

3. Afig la teua producció en el teu compte ORCID

ORCID està sent àmpliament adoptat com a part d’un conjunt d’eines essencials per als investigadors. En ser un perfil altament integrat amb altres plataformes, t’evita haver de mantenir manualment les dades en cadascuna d’elles. ORCID et proporciona a més un identificador que podràs incloure en la teua signatura per tal d’evitar problemes amb les diferents formes del nom. Pots consultar les nostres guies per a crear un compte ORCID i per a importar la teua producció fàcilment sense necessitat de tornar a introduir manualment totes les dades.

4. Diposita els articles en un repositori temàtic internacional

Els repositoris institucionals cobreixen una àmplia gamma de camps, però també existeixen repositoris temàtics per a les diferents àrees del coneixement. Al costat de arXiv (Física, Matemàtiques, Ciències de la Computació), hi ha hagut una recent explosió en el nombre de repositoris de preprints de temes específics, tals com BiorXiv (Biosciences), SocArXiv (Ciències Socials), i engrXiv (Enginyeria). Compartir el teu treball en una d’aquestes plataformes és senzill i gratuït, i una gran manera d’augmentar l’accés als seus treballs de recerca. Hi ha evidències que demostren que mitjançant la publicació de preprints, la teua recerca acumula més cites i més ràpid enfront l’edició tradicional.

grafico

5. Guarda la teua producció en el gestor bibliogràfic i difon-ho en la seua xarxa acadèmica

Açò farà que altres investigadors que també usen el gestor bibliogràfic puguen descobrir amb major facilitat els teus articles, i a més facilita que el teu treball siga citat correctament. Plataformes com Mendeley et permeten pujar el PDF dels documents, encara que hauràs d’assegurar-te de complir amb les polítiques de l’editor sobre aquest tema.

6. Informa als usuaris interessats en Twitter. Tria #hashtags apropiats per a augmentar la visibilitat del teu treball

Existeixen evidències que divulgar els teus articles en Twitter és una forma de generar un augment de cites sobre el teu treball. Encara que els mitjans socials no són del grat de tots els investigadors, sens dubte és una forma pràctica de promocionar el treball, augmentar el seu impacte i de millorar el seu altmétrica. Pots trobar una introducció als mitjans socials per a científics ací. L’ús de Twitter no comporta molt temps, i és una bona manera d’iniciar o unir-se a converses sobre temes del nostre interès.

7. Informa a la societat a través dels mitjans i/o del blog

Pots optar per crear un senzill blog sobre la seua pròpia recerca. Els blogs poden ser una eina útil per a explicar la teua recerca a un públic no especialitzat i per a proporcionar informació addicional a la publicada en els teus articles. La UV proporciona un espai blog als seus membres en WordPress. Si no mantens un blog i penses que la teua recerca mereix ser divulgada, pots considerar l’opció d’emetre un comunicat de premsa. Per a açò, la UV compta amb la Càtedra de Divulgació de la Ciència.

Coneixies totes aquestes formes de donar visibilitat a la teua recerca? Trobes a faltar alguna? Deixa’ns un comentari i participa. I si necessites més informació sobre aquestos temes, pots consultar amb el Servei de Suport a la Investigació de la teua Biblioteca.